по инициативе
Ольги Штереншис,
ооснователя и руководителя COVOR

8 -14 februari 2010
23 februari - 1 maart 2009 2009
3-9 maart 2008
12-18 februari 2007
27 februari-5 maart 2006

Maslenitsa is een Slavisch cultureel festival dat rond de tweede helft van februari gevierd wordt. De heidense betekenis ligt nog steeds ten grondslag aan dit feest: het afscheid van de winter en het verwelkomen van de lente. Zeven dagen lang zingt de “garmoshka” (harmonica) en schitteren bonte jurken. De mensen zwaaien de lange vervelende winter uit en begroeten de lang verwachte lente.

Het hoofdgerecht tijdens Maslenitsa is de Blini (pannenkoeken). De pannenkoek staat symbool voor de zon. Die is rond, goudkleurig, heet als de zon en is het belangrijkste onderdeel van de eeuwenoude traditie. Vele ingredi?nten uit de Russische keuken worden toegepast; naast de gebruikelijke jam of andere zoetigheden zijn er pannenkoeken met kaviaar, paddestoelen, boter, crиme fraкche, steur etc.

De laatste dag van Maslenitsa is de Vergevingsdag. Ieder vraagt een ander om vergeving. De ander buigt met de woorden 'God zal u vergeven'.

Het feest wordt tot diep in de nacht gevierd en wordt afgesloten met het verbranden van een pop van stro die de winter symboliseert.

Maslenitsa heeft altijd onder druk gestaan, eerst van de kerk, daarna van het sovjet-regime. Tegenwoordig is dit feest "gelegaliseerd" en worden de maslenitsa-vieringen in alle grote steden in Rusland georganiseerd.

In 2006 heeft vereniging C.O.V.O.R. (voormalige vereniging PartNeRs) het initiatief genomen om dit feest jaarlijks ook in Nederland te organiseren.


Wil je ook deel nemen in het programma van het festival Maslenitsa of ken je iemand die daar interesse in heeft? Schroom niet, neem contact met de organisatoren. Deelname is gratis.